WRAP Denetimi

 

WRAP DENETİMİ


Dünya Çapında Sorumlu Akredite Üretim (Worldwide Responsible Accredited Production) İlkeleri anlamına gelen ve 2000 senesinde kurulmuş olan WRAP; Dünya genelinde etik üretimi teşvik etmeye ve sertifikalandırmaya odaklanmış, kâr amacı bulunmayan bağımsız bir kuruluştur. Dünyada giyim ve ayakkabı fabrikalarının yerel yasalara ve etik kurallara ve uluslararası kabul görmüş yasalara uygunluğunu denetlemek için kurulmuştur. WRAP aynı zamanda, kuruluşunuzun çevresel ve sosyal etik standartlara ilişkin almış olduğunuz kararlılığınızı belirtir ve sorumlu olarak yapmış olduğunuz üretimi ifade eder. Sorumlu akredite üretimi, özellikle ayakkabı, hazır giyim ve aksesuar gibi ürünlerin üretici kuruluşları için dünya genelinde var olan en büyük çevre sertifikalandırma programıdır. 36 milli örgütü ve 150.000´den fazla kuruluşu temsil eden ülkeler arası hazır giyim federasyonu da dahil 25 ülkeler arası örgüt tarafından destek verilmektedir.

 

WRAP’ın ilkeleri, esas standartlar olan fabrika şartlarını, emek meselelerini, gümrüğe ve çevreye uyumları, kapsamına dahil etmiştir. Bu ilkeler 12 adet unsurdan meydana gelir. WRAP Programı, belirlenmiş 12 adet ilkesi ile dünyada güvenilir ve sağlıklı, insani ve etik üretim aşamalarının denetimini gerçekleştirir ve onaylamasını yapar.

 

WRAP’ın 12 ana prensibi şu şekildedir; Kanun ve Yönetmeliklere Uyum, Zorla Çalışma, Çocuk İşçiliği, Taciz ve İstismar, Tazminat, Çalışma Saatleri, Ayrımcılık, Sağlık ve Güvenlik, Örgütlenme Özgürlüğü ve Toplu Pazarlık, Çevre, Gümrük Uyum ve Güvenlik.

 

WRAP Belgesi Denetim Süreci Kapsamı


WRAP belgesi, yetkili olan denetleme kuruluşları tarafından yapılan denetlemelerin başarılı geçmesi sonucunda verilir. WRAP kapsamında yapılan denetim ve verilen belge sayesinde firmalar, uluslararası saygınlık kazanabilir ve firmanın müşteri sayısı da artış sağlayabilir.
WRAP kapsamında bir firma; WRAP Prensipleri, Ülke iş kanunları, İSG Yönetmelikleri, Ülke anayasası ve Uluslararası Çalışma Örgütü İlkeleri çerçevesinde denetlenir ve denetleme hazırlık süreci firmanın durumuna göre yaklaşık 2 ila 4 ay arasında sürebilir.

 

WRAP kapsamında denetime girecek kuruluşlar aşağıda verilen kayıtlara dikkat etmeli ve bu kayıtları titiz bir şekilde tutmalıdır;
İşe devam kayıtları, maaş bordroları gibi personel kayıtlarının tutulması
Bina yerleşim planları, işyeri açma ve çalışma ruhsatı, itfaiye raporu, yapı ruhsatı ve yapı kullanım izin belgesi ve yangın dolaplarının sayısı gibi İş Sağlığı ve Güvenliği kayıtlarının tutulması
İşyerine ait çevre izin belgesi, ÇED kapsam dışı raporu, çevre koruma belgeleri, atık beyanları gibi Çevre ile ilgili kayıtların tutulması
İşe alım ve çıkış prosedürü, geçmiş denetim kayıtları, iç ve dış fason tedarikçi firma listeleri gibi diğer kayıtların tutulmasından sorumludur.
 

Bir kuruluşun WRAP Belgesi alması sonucunda elde edebileceği faydalar aşağıdaki gibi sıralanabilir;
Personel moral ve motivasyonunun yükselmesi,
Verimlilik, çalışan bağlılığı ve kalitenin olumlu etkilenmesi,
Daha güvenilir iş ortaklarıyla çalışma imkanı,
Kuruluşun kamuoyunda ve pazarda saygınlığı,
Kuruluş bünyesinde çalışan-işveren ilişkilerinin sağlam bir temele oturtulması,
 

“Bir kuruluşun WRAP Belgesi’ne sahip olması, o kuruluşun çevresel ve sosyal etik standartlara ilişkin almış olduğu kararlılığı belirtir ve sorumlu olarak yapmış olduğu üretimi ifade eder. Bu belgeyi almayı talep eden firmalar gerekli denetimlerden geçmeli ve varsa uygunsuzluklarını veya eksikliklerini tamamlamalıdırlar. WRAP Belgesi Hizmetinde; Kuruluşlara gerekli eğitim veya bilgilendirme hizmetini vermek, gerekli dokümantasyon yardımı yapmak, denetimlere yönelik diğer hazırlıklar ve personel ile çalışanları konu hakkında bilgilendirmeyi amaçlamaktayız. WRAP Denetim Hizmeti konusunda detaylı bilgiye sahip olmak ve destek almak için bizlere ulaşabilirsiniz.”

Facebook Twitter Instagram Instagram

Numaranızı Bırakın Biz Bilgi Verelim

Numaranızı Bırakın Biz Bilgi Verelim

Teşekkürler, Size bilgi vereceğiz !

İLETİŞİM